Зимни проверки: как да разберем дали акумулаторът ни се нуждае от замяна?
Поддръжка на автомобила

Зимни проверки: как да разберем дали акумулаторът ни се нуждае от замяна?

окт. 24, 2023

Зимните месеци вече наближават, а с тях идва и безпокойството как да подготвим превозното средство за студените дни. Особено внимание заслужава той – акумулаторът. Как да разберем дали работи оптимално? Ето някои зимни проверки и тестове, които можете да направите. Ако търсите допълнителна информация за избора на акумулатор, препоръчваме да прочетете тук.

Какви са признаците, че акумулаторът ви е слаб?

Батерията е сърцето на електрическата система на всеки автомобил. Когато започне да отказва, другите компоненти също могат да пострадат. Ако знаете онези малки тънкости, които да ви подскажат, че акумулаторът е вече с отслабена мощ, може да ви спести много главоболия и пари. Някои от тях са:

  1. Забавен старт

Един от най-очевидните признаци за проблем е, когато двигателят трябва да “върти” не веднъж, преди да стартира. Ако забележите, че колата ви изисква повече време от обикновено за стартиране, това може да бъде индикация за неговата намалена мощност.

  1. Нестабилни електрически функции

Акумулаторът снабдява с ток всички електрически системи на колата. Ако видите, че светлините ви мигат или радиото не работи както преди, това също може да е явен симптом. Проблеми с чистачките, централното заключване или климатика са други сигнализации, които да не пренебрегвате.  

  1. Странен звук при стартиране

Когато опитвате да стартирате колата и чуете непрекъснато щракване без двигателят да завърти. Всякакви необичайни звуци при опит за палене ясно си показват, че батерията не предоставя достатъчно заряд на стартера.

  1. Слаба или избледняла осветеност

Слабите фарове или вътрешната осветеност на таблото, когато автомобилът не е в движение са друга важна особеност. 

Ето защо е толкова важно редовно да проверявате акумулатора и да го сменяте, когато това стане необходимо.

Към какви тестове може да прибегнете?

За да бъдете сигурни в състоянието на акумулатора си, можете да направите следните проверки:

  • волтажна проверка: това е базов тест, който показва текущото му напрежение. Ако резултатът е под определената стойност, това може да сочи, че батерията се нуждае от замяна;
  • проверка за намалена мощност: използвайте специализиран инструмент, който измерва колко електричество може да бъде доставено при студен старт;
  • визуален преглед: търсете следи от корозия, течове или други видими повреди,

Как се представят акумулаторите при ниски температури?

Зимата може да е особено труден период за акумулаторите в превозните средства. Ниските температури могат да намалят живота на батерията и да ограничат способността ѝ да поддържа висок волтаж. При избор на нов е важно да обърнете внимание на:

  • гаранцията: производителите често предлагат различен срок на гаранцията за своите продукти. Винаги проверявайте колко дълго е валидна тя, когато решавате да смените своя акумулатор;
  • типа на акумулатора: има много видове батерии – от оловно-киселини с атимон до такива с гел. Различните технологии имат различен живот и производителност при ниски температури.

Зимната проверка на батерията е от важно значение за безпроблемното функциониране на вашия автомобил.. Винаги бъдете бдителни и следете за признаците на слаб акумулатор, за да предотвратите неочаквани проблеми.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *