Как правилно да изберем машина за монтаж и демонтаж на гуми спрямо нуждите на нашия сервиз ?
Автомобилни гуми

Как правилно да изберем машина за монтаж и демонтаж на гуми спрямо нуждите на нашия сервиз ?

мар. 25, 2024

Ако във вашия автомобилен сервиз предлагате услуга по монтаж и демонтаж на гуми, е много важно да заложите на качествено оборудване. Но как да изберете професионална машина за монтаж и демонтаж на гуми? Научете какво е приложението ѝ и кои са критериите за правилен избор.

Какво представлява машината за монтаж и демонтаж на гуми?

Това са професионални уреди, които се използват за сваляне и слагане на гумите и джантите на автомобилите. Характерно за тях е че отменят част от задълженията на служителите, автоматизират процесите и осигуряват по-висока степен на безопасност.

Машините разполагат с различни механизми и приспособления, чрез които лесно и бързо гумата се фиксира върху колелата заедно с джантата. Правилното прилягане е много важно за безопасността на пътя и сцеплението с настилката.

Те извършват и демонтажни услуги. Използват се за отстраняването на старите гуми от колелата, като ги отделят от джантите без да причиняват повреди.

Наличието на такова оборудване е задължително в автосервизите, където се предлагат тези услуги. Те гарантират безопасността, намаляват вероятността от пътни произшествия и значително оптимизират времето за извършване на услугите.

Какви видове машини има и как да изберете?

Основните критерии, според които се разграничават видовете, са:

  • начин на работа – онлайн ще откриете разнообразие от автоматични и полуавтоматични уреди, които се различават според принципа на работа. Основната разлика е степента на автоматизация на процеса по монтиране и демонтиране. Докато при полуавтоматичните модели част от задачите се извършват ръчно, като поставянето им върху колелата, настройки и други, то при автоматичните цялата услуга е изцяло автоматизирана и се изпълнява от уреда;
  • приложение – има както универсални варианти, така и такива със специфично приложение за леки и тежкотоварни автомобили;
  • технически показатели – сред ключовите особености, според които се разграничават моделите, се определят капацитета за захващане на джанти, максимален диаметър на колелото, максимална ширина на колелото, захващане на централен отвор, тегло на колелото, което е максимално допустимо. Като част от тези показатели се окачествява и захранването и видя на ел мотора за въртене на колелото и хидравличната помпа.

Това са основните показатели, които трябва да съобразите при избор на машина, защото те определят принципа на работа и обхвата на услугите, които може да предлагате.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *